Zeewater tips - opzetten nanorif

Wat is een nanorif?

Een Nanorif zeeaquarium is een mini zeeaquarium waarin men een stukje rif nabootst met daarop koralen. Ook de vissen ontbreken hier niet, Wel moet rekening gehouden worden met een aantal eisen om e.e.a. in goede banen te leiden.

Start

Uw aquarium opstarten is een precies werkje, maar als de start goed is, verloopt de rest bijna vanzelf goed. Wel is het van belang dat de waterwaardes van het aquarium goed in de gaten worden gehouden. Hoe beter u hierop let, des te minder problemen u kunt verwachten.
U start met een droog, leeg aquarium. Breng alle technische apparaten aan en controleer of alles goed zit. Zet hier uiteraard zonder water nog geen stroom op...
Vul het aquarium voor 2/3 deel met gewoon kraanwater van ca. 25 graden. Voeg speciaal zeezout toe en maak de zoutwaarde circa 1,21 - 1,23 (circa 30 gram zout op 1 liter water). Om dit precies te doen, verkopen wij ook zoutmeters waarop u gemakkelijk de juiste waarde kunt zien.

Plaats het levend steen als een mooi rif in de bak, let hierbij op dat u her en der plaatsjes heeft om koralen te plaatsen. Maak apart in een emmer (alleen voor zeewater gebruiken, niet voor schoonmaakmiddelen) nog wat zoutwater aan en vul het aquarium bij tot bovenaan.


Nu mogen de stekkers van de verschillende apparaten erin, nooit mogen pompen of verwarmingselementen e.d. aan zonder c.q. boven water. Zorg dat het oppervlaktewater goed beweegt en zorg ook onder water voor voldoende stroming. Evt. kunt u een stromingspomp bij plaatsen.
Stel de pompen en de eventuele eiwitafschuimer goed af. Er moet in een eiwitafschuimer alleen schuim komen en niet te veel water. Als het zout goed is opgelost en het aquarium is helder, controleer dan nogmaals de zoutwaarde.
Als alles goed en helder is, kunt u Easy-Life Filtermedium toevoegen. Vergeet niet om dit zeer goed te schudden alvorens toe te voegen. Het water wordt hiervan melkwit maar zal binnen 72 uur weer kraakhelder en schoon zijn.

Na 2 dagen kunt u het koraalzand op de bodem leggen, u kunt dit meestal zonder uitspoelen in het aquarium doen.
Laat nu lekker alles werkend een aantal dagen staan.

De dieren

U bent nu minimaal een week verder sinds de start met uw aquarium. U kunt nu wat dieren in uw aquarium gaan doen. Begin met wat gemakkelijke koralen zoals lederkoralen.
Een makkelijke stelregel is dat u altijd meer koralen als vissen in uw aquarium moet hebben.
Koralen (lagere dieren) hoeft u nooit over te wennen aqua temperatuur, u kunt ze zo in het aquarium plaatsen. Zorg dat er tussen plaatsingen van koralen altijd 2 of 3 dagen rust zit. Zeevissen zijn zeer stressgevoelig en kunnen anders gemakkelijk van de stress in hongerstaking gaan of witte stip krijgen.
Voeg altijd bij nieuwe aanwinsten ook Easy Life filtermedium toe tegen de stress. Per 5 liter water plaatst u maximaal 1 kleine tot maximaal middelmaat vis. Hiernaast kunt u nog garnalen, kreeften, slakken of zeesterren plaatsen. Niet te grote dieren plaatsen.

De samenstelling van uw aquarium moet u vantevoren een beetje doordenken omdat niet alle vissen zomaar bij elkaar kunnen. Ook heeft u vissen nodig die specifieke taken uitvoeren zoals het eten van algen, glasanemonen, borstelwormpjes e.d.
Begin in ieder geval met een algetende vis zoals bijvoorbeeld een Salarias Fasciata of een doktersvis.

Koralen kunt u evt, ook vastlijmen met speciale zeewaterlijm. 

De verzorging

Uit het aquarium zal water gaan verdampen, vul dit regelmatig bij, u kunt hiervoor gewoon kraanwater gebruiken dat u op temperatuur heeft gemaakt. U hoeft geen zout toe te voegen. Zout verdampt namelijk niet. 
Als u water gaat verversen (ongeveer 1x per 2 weken circa 25%) haalt u het deel zoute water uit uw aquarium, vul dan ook weer zout water in de juiste verhouding bij. Na verloop van tijd (circa 2 tot 3 weken) zult u water moeten gaan testen. Hiervoor zijn verschillenden testsets te koop. In de winkel kunnen wij u hierover specifieker informeren.
Ook zult u nu het water moeten gaan beïnvloeden d.m.v. fosfaat en evt. nitraat reduct producten. Tevens moeten er sporenelementen in de vorm van bijv. Easylife A en Easylife B toegevoegd gaan worden voor de ondersteuning van de koralen. Vergeet ook geen speciaal koralenvoer. En (niet voor steenkoralen) calcium. Vraag in de winkel de folder van Easy-Life voor meer informatie.

Overige tips

  • Maak dagelijks de binnenkant van de ruit schoon met een algenmagneet.

  • Verlicht het aquarium tussen 8 en 14 uur per etmaal

  • Maak bij voorkeur ook gebruik van een maanlicht voor 'S-nachts en laat overgang naar daglicht liever niet plotseling verlopen. De vissen kunnen hiervan stress krijgen en ziek worden

  • Voer bijvoorkeur zo afwisselend mogelijk, in de ochtend. 1x per dag! Geef ook veel levend voer zoals Artemia

  • U kunt het beste uw vissen bewonderen als u in het donker staat met het licht naar u toe i.p.v. achter u, i.v.m. schaduwen die in de bak vallen wat stress veroorzaakt.

  • Bijvoorkeur niet roken in het vetrek waar het aquarium staat...