Planten tips

Aquarium planten zijn te verdelen in 2 groepen:

  1. Waterplanten

  2. Moerasplanten


Waterplanten hebben een steel waar meerdere blaadjes aan groeien. Ze nemen voeding op uit het water (60%) en uit de voedingsbodem (40%), De rode versies van waterplanten hebben extra ijzervoeding (ferro) nodig om rood te blijven.
Ze groeien meestal snel en maken, bij licht, hierdoor dus snel van (koolstofdioxide) CO2 à O2 (zuurstof). In het donker is dit andersom. Als je deze planten korter wilt maken dan doen je dit van onderaf af, dus niet de bovenkant eraf halen maar de onderkant, evt. knip je ze dan door op ca. 5-8cm van de onderkant en plant je wat je eraf geknipt hebt weer opnieuw in de grond. Dit gaat weer groeien.

De onderkant laat je staan (mits niet verslijmt) want dat kan ook weer gaan groeien. Deze planten plant je meestal achterin je aquarium omdat ze snel groeien.

Moerasplanten hebben stelen die direct uit de wortels komen, deze planten groeien langzamer maar zijn wel sterker. Ze groeien meestal rustig en maken net zoals alle planten, bij licht, van (koolstofdioxide) CO2 à O2 (zuurstof). In het donker is dit andersom. Ze nemen voeding op uit het water (30%) en uit de voedingsbodem (70%), De rode versies van waterplanten hebben extra ijzervoeding (Ferro) nodig om rood te blijven. Dit is ook bij de grootbladige moerasplanten. Om deze planten te vermeerderen kun je ze scheuren, dat is uit de grond halen en doormidden scheuren. Dan plant je ze weer in de grond wat breder uit elkaar zodat ze wederom breder kunnen groeien. Van deze planten heb je alle maten, van kort en klein (voorgrond) tot groot en breed.

Aquariumplanten hebben om te groeien veel licht nodig, voeding, ijzer (Fe) en CO2 (dag) of O2 (nacht). Als planten een van deze stoffen tekort komen dan groeien ze dus niet goed (verwerken dus geen afval) en kan men algen krijgen in het aquarium. Alles draait dus om een juiste stikstofkringloop.


Alle voedingstoffen moeten in de juiste verhouding zijn. Een plant stopt met de fotosynthese als 1 van de voedingstoffen op is. Bij teveel voedingsstoffen kunt u algen krijgen in uw aquarium.

Plantenvoedingen:

Er zijn bij ons verschillende plantenvoedingen te koop. Of en hoeveel je bij moet voegen ligt er natuurlijk ook aan of je een voedingsbodem hebt, of je CO2 gebruikt en welke soort planten je in je aquarium hebt staan.

  • HS Floracell – Vloeibare plantenvoeding voor waterplanten
  • HS Ferrocell – Vloeibare ijzer voeding voor rode planten
  • HS Floracarbo – Vloeistof die zorgt voor aanmaak CO2 –Let op bij Decor-
  • HS Lateritabs / HS Terracaps – Tabletten voeding met o.a. ijzer of klei
  • Colombo FloraGrow - FloraGrow is een vloeibare plantenvoeding voor normaal beplante aquaria. Het voorziet het water van de voedingsstoffen die planten opnemen uit het water via hun bladeren. Het bevat alle noodzakelijk voedingstoffen en een speciale ijzer toevoeging die direct door de plant kan worden opgenomen. Doseer FloraGrow 1x per week.
  • Colombo FloraGrow Carbo - FloraGrow Carbo bevat een stof die als vervanging dient voor CO2. In aquaria zonder CO2 systeem is het gebruik van FloraGrow Carbo onontbeerlijk. Door toevoeging van FloraGrow Carbo kunnen planten de alternatieve koolstofbron opnemen zonder dat hiervoor CO2 nodig is. Carbo moet dagelijks worden toegevoegd voor een optimaal resultaat. Naast het positieve effect op de plantengroei helpt Carbo ook om algengroei te beperken!
  • Oase Quick Fertilizer tablet: Tabletten voor in de bodem, bij de wortels van de planten. Werkt direct. Vooral voor groene planten.
  • Oase Plant Boost tablet: Tabletten voor in de bodem, bij de wortels van de planten. Werkt direct. Bevat ook ijzer dat goed is voor rode planten en grootbladige planten.
  • Oase Daily fertiliser: Vloeibare plantenvoeding voor alle soorten planten. Dagelijks toevoegen.
  • Oase Iron Fertilizer: Vloeibare ijzer plantenvoeding. Speciaal om planten extra ondersteuning te bieden. Perfect voor rode planten en grootbladige planten.

Welke plantenvoeding heb ik nodig?

Om te bepalen welke plantenvoeding u nodig heeft, moeten we kijken naar de bladeren van de planten.
Zie hieronder een mooi overzicht van Oase. Hierin is duidelijk te zien hoe de bladeren van de planten er uit gaan zien bij bepaalde tekorten.