Axelotl Tips

Wat is een Axelotl?

De Axolotl is een neotene salamander. Neotenie houdt in dat ze hun hele leven hun uitwendige kieuwen behouden, net als in het larve-stadium, maar dan wel geslachtsrijp worden. Het diertje heeft hierdoor een opvallend uiterlijk. Het heeft een brede, afgeplatte kop met een 3 laag kieuwen net achter de kop.
De basiskleur van de wilde dieren is donker grijs met talrijke donkere marmering.
In gevangenschap zijn er al vele kleurmutaties ontstaan. Nu komen ze het meeste voor in wit en donker grijs. In onze winkel hebben we witte en de donker grijze.
Axelotls hebben vier korte pootjes zonder zwemvliezen. Het zijn daarentegen wel water salamanders.
Een volwassen axelotl kan tot 30 centimeter lang worden. In de natuur leven ze ongeveer 12 jaar maar in gevangenschap kunnen ze wel tot 25 jaar oud worden!

Herkomst

De Axolotl is inheems in een groot ondiep moerasachtig meer, het Xochimilco-meer in Mexico City, en de daaraan verwante kanaaltjes. Met name door verontreiniging, en het droogleggen van hun habitat is de axolotl met uitsterven bedreigd. Temperaturen komen in de natuur zelden boven de 20°C.

Huisvesting

Axolotls zijn solitair levende dieren, die kleinere soortgenoten als voer beschouwen. Als je meerdere dieren in een aquarium wilt houden, is het belangrijk om dieren van dezelfde grootte bij elkaar te plaatsen. In een aquarium van een meter lang kun je maximaal 3 volwassen dieren houden. De water temperatuur is het liefst 18 graden Celsius en mag i.v.m. ziekte niet boven de 24 graden komen. De water diepte is het liefst 15 tot 30 centimeter, maar dieper water is ook goed mogelijk. Het is noodzakelijk veel water te verversen, zeker wanneer er geen filter in het aquarium wordt geplaatst. De waterfilter helpt om het water schoon te houden. bij gebruik hiervan is wekelijks een verversing van 1/4e deel van het water voldoende.

Axelotls houden niet van te veel stroming, ze kunnen hier zelfs ziek van worden.
De geschikte PH waarde (zuurtegraad) voor axolotls ligt tussen de 6,5 en de 8. De waterhardheid ligt tussen de 8 en 12DH. Let op, goed blijven meten wanneer u een waterontharder heeft.

Gebruik het liefst geen bodembedekking. Mocht u dit wel willen gebruik dan zand. Fijn grind kunnen ze doorslikken en dit kan verstoppingen veroorzaken. Axelotls houden van beschutting zoals bijvoorbeeld planten, grotten en buizen. Maak hier dan ook gebruik van. Maar let op, laat de randen van de bak vrij, zodat de axelotls hier naar boven kunnen om adem te halen.

Verlichting is niet belangrijk voor axelotls. Wel voor de planten die in de bak staan. Gewone aquariumverlichting dat ca. 8uur per dag aan staat is voldoende.

Axelotls kunnen niet worden gehouden met vissen.

Voeding

Axolotls zijn carnivoren en eten dus vlees. Een axolotl heeft geen tandjes en moet dus glibberige prooien eten. Denk aan rode muggenlarven en andere waterinsecten. Als de axolotls tegen volwassen aan beginnen te worden, mogen ze ook regenwormen eten. Axolotls dienen 1 per dag gevoerd te worden.